Przedstawiamy Państwu list otwarty Prezesa Związku Banków Polskich do Prezesa Zarządu Kasy Krajowej SKOK w związku z antybankową kampanią reklamową Kas.

Pan Grzegorz Bierecki

Prezes Zarządu Kasy Krajowej SKOK

W związku z ostatnią kampanią reklamową Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo – Kredytowych, wyrażamy nasze stanowcze oburzenie. Tą drogą wzywam Pana Prezesa do natychmiastowego przerwania tych działań.

Od kilku miesięcy trwają intensywne prace nad stabilizacją i odbudowaniem zaufania na światowym rynku finansowym. Skutki recesji niestety obserwujemy także w Polsce. Priorytetem jest obecnie opracowanie zestawu działań służących stabilności i rozwojowi całej gospodarki. Dotychczasowe kroki, zmierzające do przeciwdziałania spowolnieniu gospodarczemu stopniowo przynoszą pozytywne efekty, mimo zintensyfikowanych negatywnych i podważających zaufanie do rynku finansowego działań marketingowych niektórych instytucji.

W obecnej sytuacji bardzo wiele zależy od porozumienia pomiędzy wszystkimi instytucjami finansowymi w Polsce. W tym kontekście obserwowana ostatnio negatywna komunikacja marketingowa i reklamowa ze strony Spółdzielczych Kas Oszczędnościowo – Kredytowych, może wywoływać zaniepokojenie części klientów sektora finansowego. W obecnych warunkach makroekonomicznych i przy panujących nastrojach społecznych wszyscy powinniśmy zwracać szczególną uwagę na konieczność dbania o jakość przekazu oraz relacji z klientami, i nade wszystko wzajemnie nie podważać zaufania, którego w tym trudnym czasie cały sektor finansowy potrzebuje.

W związku z tym, uprzejmie proszę Pana Prezesa o zwrócenie uwagi na konstruowane przekazy reklamowe i marketingowe oraz sposób komunikacji z klientami, mając na względzie przede wszystkim stabilizację całego sektora finansowego i rozwój gospodarki. Opinia publiczna pragnie otrzymywać rzetelną informację nie opierająca się na fałszywych komunikatach. Stosowanie czarnego PR będzie wyrazem braku profesjonalizmu i odpowiedzialności.

Krzysztof Pietraszkiewicz

Prezes Związku Banków Polskich